Ny teknologi skærer op til 15% af elforbruget


Tests fra Teknologisk Institut viser, at en optimering af spændingsniveauet kan reducere elforbruget markant inden for bl.a. kontor, industri og detailhandel.

 

I Danmark opererer vi med meget høje spændinger på elnettet, og det giver et stort og unødvendigt energispild ved brug af alt fra pc’er og lyskilder til store industrimaskiner. Ifølge tests fra Teknologisk Institut kan dette spild dog nemt minimeres ved at installere den spændingsoptimerende enhed powerPerfector mellem målerskab og fordelingstavle. powerPerfector optimerer spændingsniveauet i forhold til det reelle behov, og vil i gennemsnit kunne reducere elforbruget med 8-10% i fx kontorbygninger, supermarkeder og industrivirksomheder.  


Store forventninger til powerPerfector

”Efter vores vurdering kan powerPerfector betegnes som et meget lovende produkt på markedet, hvad angår energi- og CO2-besparelser”, fortæller J.C. Sørensen fra Teknologisk Institut, divisionen for Energi og klima. ”Vi har indtil videre kun målt på effekten i forhold til enkeltstående apparater, og det har givet nogle meget lovende resultater – ikke mindst inden for belysning, hvor reduktionen i elforbruget var helt op til 15%. Det særligt positive ved powerPerfector er imidlertid, at den kan sænke spændingen for et helt forbrugssted, fx en fabrik, skole eller svømmehal. Og at den samtidig har et ekstremt lavt egetforbrug af el. Det har vi ikke set før. Fra England, Canada, Australien og Japan har vi allerede en lang række positive resultater fra langvarig anvendelse i stor skala, så det kan vi sandsynligvis også opnå herhjemme. powerPerfector vil uden tvivl kunne realisere et ganske stort energisparepotentiale i de fleste større elinstallationer, som ofte har et stort antal af forskellige elforbrugende anlæg, apparater og udstyr. Så alt tyder på, at powerPerfector kan give en ganske mærkbar effekt på energi- og miljøområdet.”


Kommunerne går forrest

Lanceringen af powerPerfector er blevet mødt med stor interesse i Danmark, hvor både kommuner og virksomheder ser et stort potentiale i teknologien.

Brøndby og Gentofte er nogle af de kommuner, som allerede har høstet gode resultater med powerPerfector på bl.a. skoler, plejehjem, biblioteker og sundhedscentre. På Gentofte Hovedbibliotek har man fx opnået en reduktion af elforbruget på 8%, svarende til en besparelse på 45.000 kWh/år.


Mere end 10 anlæg i drift i Danmark

Siden introduktionen af powerPerfector i Danmark er der solgt mere end 10 anlæg til primært offentlige institutioner, og store kommuner som Århus og Odense er i fuld gang med forberedende undersøgelser. Med en tilbagebetalingstid på bare 24 – 60 måneder, en levetid på 30 år eller mere og ingen vedligeholdelsesomkostninger er der næppe tvivl om, at produktet i løbet af kort tid også vil nå ud til mange større virksomheder, ikke mindst de ISO 14001-certificerede.

 
”Det er min vurdering, at powerPerfector pt. er det produkt, der kan bidrage mest til energi- og CO2-besparelser i Danmark”, siger Preben Nielsen fra TecPartnering/Tele & Data. ”Det har utallige tests og langvarig brug for længst dokumenteret. Og ud fra de reaktioner, vi har fået indtil nu, tyder alt da også på, at både det offentlige og det private har fået øjnene op for potentialet i teknologien.”


England har 8 års forspring

Selv om powerPerfector er ny i Danmark og det øvrige Nordeuropa, har den japanske opfindelse siden starten af 1990’erne erobret en række store markeder verden over. Det tager dog nogle år at tilpasse teknologien til de lokale forhold, da der er store forskelle i elnettenes opbygning. Fra de 100 V i Japan skulle powerPerfector omstilles til 230 V i England, hvor den nu har været på markedet i 8 år og opnået opsigtsvækkende resultater. De engelske brugere har tilsammen sparet 308 mio. kg CO2 og 566 mio. kWh – svarende til 47 mio. £.


”I starten er der altid en sund skepsis overfor en ny teknologi som denne, fortæller Taus Nöhrlind, Head of European Development hos powerPerfector. Det er simpelthen for godt til at være sandt. Når så de første store installationer er gennemført, går der hul på bylden. I England er vi nu nået dertil, hvor de største og mest professionelle virksomheder er i gang med total udrulning i alle deres enheder. Det gælder fx Tesco, der med mere end 2.000 butikker er UK´s største supermarkedskæde. Det nyeste er, at banker og forsikringsselskaber nu også kaster sig over powerPerfector, og her er den gode energibesparelse kun et sekundært argument. Det primære er datasikkerheden, hvor powerPerfector fjerner transienter, harmoniske forstyrrelser og ubalancer i de 3 faser – alt sammen noget, der giver bedre og mere sikker drift af elektrisk udstyr og minimerer risikoen for systemnedbrud.”


Læs mere på www.powerperfector.dk

Download folder om powerPerfector

 

 

Fakta

 

Eksempler på installationer i Danmark

 

Resultater fra installationer i Gentofte Kommune:

  pP model Installationsdato Reduktion Sparet kWh/år
Egebjerg Plejehjem 280 kVA 16. feb. 2008 7% 50.000
Gentofte Hovedbibliotek 210 KVA 13. feb. 2007 8% 45.000
Bank Mikkelsensvej 350 KVA 7. maj 2008 6% 23.000

 

 Resultater fra installation i Brøndby Kommune:

  pP model Installationsdato Reduktion Sparet kWh/år
Lindelundsskolen 210 kVA 22. sep. 2006 5% 17.000

 

 

 

Eksempler installationer i England

 

Resultater fra installationer hos TESCO (Detailhandel):
TESCO installerede i 2009 480 powePerfector enheder, hvilket i gennemsnit har sparet 9,9% af butikkernes elforbrug, svarende til over 8,3 mio. £ om året.

 

pP modeller Installationsår Reduktion Sparet kWh Sparet £/år Sparet CO2/år
150-1.500 KVA 2009  4%-12% 9,9% £ 8,2 mio 44.035.000 kg

 

Resultater fra installationer hos Land Registry (Data Center):
Land Registry  havde på et af deres datacentre oplevet nedbrud pga. transienter. Siden installationen af powerPerfector er transienter og harmonisk støj helt eliminieret.

 

pP modeller Installationsår Reduktion Sparet kWh Sparet £/år Sparet CO2/år
210-830 KVA 2009  6%-10% 11,5% £ 118.500 976.000 kg

 

Resultater fra installationer hos Defra (Regeringsinstans):
Siden 2007 har powerPerfector været installeret i Defras 32 bygninger. Det har givet store besparelser, og Defra er kåret som vinder af ”The Sustainable Building of the Year” af RCIS (Royal Instistute of Chartered Surveyors).

 

pP modeller Installationsår Reduktion Sparet kWh Sparet kWh/år Sparet CO2/år
2 x 560 KVA 2007  8% 13,3% 228.000 kWh 28.300 kg


Referencer

 

Læs her om resultaterne powerPerfector har skabt for et udpluk af vores kunder.

 
Tele & Data · Dronninggårds Allé 68 · DK-2840 Holte · info@teledata.dk · Telefon 45 71 20 15 · Telefax 70 20 67 44